vrijdag 24 september 2010

adem

Adem: Vlaamse film op leven en dood

vrijdag, 24 september 2010
Adem is een nieuwe Vlaamse film die je nu in de bioscoop kan gaan bekijken. Je maakt er kennis met een aantal jonge mensen die de erfelijke en ongeneeslijke longziekte mucoviscidose hebben. Als hun longen het weer eens laten afweten, moeten ze met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar helpen zuurstofmachines en medicatie hen er weer even bovenop, tot de volgende crisis. Ze hebben bij elke crisis een hogere dosis nodig, en de longcapaciteit van de patiënten gaat steeds achteruit. Hun enige hoop is een longtransplantatie. Met een donorlong kunnen patiënten met mucoviscidose 10 tot 15 jaar langer leven, maar het kan lang duren voor er een donor beschikbaar is. Als er zich niet tijdig een donor aandient, dan sterven mensen met mucoviscidose rond hun dertigste.

Adem volgt vier mucopatiënten en toont hun omgeving: Lucas en Tom zijn broers, die heel verschillend met hun ziekte omgaan. Lucas vecht voor zijn leven en wacht vol hoop op nieuwe longen. Tom is eerder gelaten, hij verwacht niet veel meer van het leven en probeert in de mate van het mogelijke te profiteren van de tijd die hem rest. Hij leert in het ziekenhuis Xavier kennen, ook "een muco", die barst van levenslust. Anneleen is het vriendinnetje van Xavier en heeft de ziekte ook, maar ze wil toch een kind. Ook de manier waarop de ouders en de nogal "speciale" vrienden van Tom met de situatie omgaan wordt in beeld gebracht.

Met zo een thema is "Adem" natuurlijk geen film om vrolijk van te worden. Toch zie je niet alleen maar kommer en kwel in de film. De mucopatiënten zijn ook gewoon jonge mensen, met ambities, dromen, vriendschappen en liefdes. Ze dollen met het ziekenhuispersoneel en met elkaar en maken grapjes over hun eigen situatie. Ze vechten om te overleven en intussen stellen ze zich de vraag: wat doe je met het leven, als je weet dat je snel dood gaat?

Hans Van Nuffel is pas 29 jaar en regisseur van de film. Hij had al een aantal kortfilms gemaakt, dit was zijn eerste langspeelfilm. Hij is zelf ook een mucoviscidosepatiënt.

"Adem" is een bijzonder project, dat veel aandacht krijgt in de pers. Op het Wereldfilmfestival van Montréal heeft de film verschillende prijzen gewonnen. Het knappe acteerwerk, het zware thema, de beklemmende omgeving van het ziekenhuis, de realistische filmstijl en de soundtrack van de film creëren een speciale sfeer met een reeks kippenvel- en zakdoekmomenten.

De acteurs zijn niet altijd goed verstaanbaar, dus is het geen slecht idee om naar een bioscoop te gaan waar je ondertitels krijgt. Een goede voorbereiding zal natuurlijk ook helpen om te film te begrijpen. Op de officiële website van Adem en via onderstaande links kan je alvast een aantal trailers en reportages bekijken en interviews met de makers lezen.

Interview met regisseur Hans Van Nuffel in Brusselnieuws.be

Drie reportages op tv over Adem

De crew van Adem drinkt champagne in Montréal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten