vrijdag 17 september 2010

WOORD VAN DE DAG

Woord van de dag

bezemina

Gisteren berichtte de Volkskrant over een betrekkelijk nieuwe vorm van cyberpesten: bezemen. Bezemen behelst het verspreiden van filmpjes of rapclips via Youtube waarin een of meer jongens of meisjes als sukkel of slet worden getypeerd. In de taal van de straat wordt zo iemand - een sukkel (jongen) of een meisje dat niet onwelwillend staat tegenover fysiek contact met jongens - namelijk wel een bezem genoemd.

Volgens het bericht is bezemen heel eenvoudig: 'Je plukt wat foto's van sociale netwerksites als Hyves en Facebook. Je monteert die achter elkaar en projecteert er seksistische ('Deze bezem pijpt voor 50 cent'), racistische ('Haar moeder is opgeblazen in Irak, daarom huilt ze vieze bezem') of anderszins beledigende of bedreigende teksten overheen. Je zet er een rapmuziekje onder, plaatst het eindresultaat op videosite YouTube en laat het filmpje zijn verwoestende werk doen' (Volkskrant, 16-1-2010). Verwoestend, want in zo'n bezemfilmpje (nog een nieuw woord) worden de slachtoffers vaak herkenbaar en met naam en toenaam gepresenteerd. Er zijn echter ook wel clips zonder beeld, dus alleen met (grove) teksten (niet klikken op de link als u niet met schuttingtaal geconfronteerd wil worden).

De Grote Van Dale noch het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bezem in de genoemde persoonsaanduidende betekenissen (slet of sukkel), maar  op sites waar vooral jongeren actief zijn is bezem  in deze betekenis tamelijk gewoon. Voor meisjes wordt in plaats van bezem ook wel bezemina gebruikt.

Net als bezem in de betekenis sukkel en slet, bezemen in de betekenis 'iemand dissen door hem voor bezem uit te maken' is bezemina vooralsnog subcultureel. Dat betekent dat het woord wel thuishoort in een jongerentaal- of straattaalwoordenboek, maar nog niet - althans niet zonder nadere markering - in een algemeentalig woordenboek.

ps: de link werkt niet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten