maandag 20 september 2010

Auteur Patrick Süskind, Het parfum

Patrick Süskind

Patrick Süskind

Zijn leven

De Duitstalige auteur Süskind werd geboren in 1949 in Ambach, een plaatsje ten zuiden van München in Beieren. Hij was de zoon van een bekende journalist. Hij studeerde geschiedenis in München en een jaar in Aix-en-Provence, om de Franse taal en cultuur te leren kennen.


Zijn werk

Zijn eerste werk was het toneelstuk Der Kontrabass, dat veel succes had in Duitsland. Het is de monoloog van een contrabassist. Hierna volgde Das Parfüm (1985), een absolute bestseller op wereldniveau. Die Taube (1987), over een bewaker bij een Parijse bank, wiens leven geheel ontredderd raakt als hij op een morgen een duif op de drempel van zijn appartement vindt, heeft als thema de eenzaamheid. Die eenzaamheid zocht Süskind na het verschijnen van Die Taube ook zelf op door in afzondering op het platteland van de Languedoc te gaan wonen. Die Geschichte von Herrn Sommer (1991) is zijn meest autobiografische werk en bevat grote episodes uit Süskinds jeugd. Het hoofdpersonage, mijnheer Sommer, is een zonderlinge man die altijd grote afstanden te voet aflegt en steeds weer opduikt. Op het einde van het verhaal loopt hij een meer in en keert nooit meer terug. Drei Geschichten und eine Betrachung dateert uit 1995 en Rossini oder die mörderische Frage, wer mit wem schlief uit 1997. Über Liebe und Tod uit 2005 is zijn recentste werk.
Hij leeft voornamelijk in München en Frankrijk. Hij neemt niet deel aan het literaire wereldje, geeft amper interviews en is zelden in het openbaar te zien. Hij houdt er niet van in de schijnwerpers te staan en leidt een teruggetrokken bestaan op het platteland in Frankrijk. Bovendien heeft hij ook al verschillende prijzen geweigerd.
Zijn bekendste werk, Das Parfüm, waarvan wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren werden verkocht, werd in 2005 verfilmd, met o.a. Ben Whishaw als Grenouille, Dustin Hoffman als de parfumeur Baldini en Alan Rickman als Richis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten